10 asiaa, jotka sinun pitää tietää ketogeenisestä dieetistä + kauppalista
- Mia
- 10.5.2019
- 3 min käytetty lukemiseen
Laihdutusrintamalla trendit vaihtelevat, mutta yksi asia on ja pysyy. Laihtuminen. Se on kaikkien dieettien päätarkoitus ja sitä useat meistä tavoittelevat. Kuten muodissakaan, niin kaikki ei sovi kaikille. Itse inhoan esimerkiksi leveitä lahkeita ja tolppakorkoja. Mitä muotivillitystä sinä inhoat eniten?
Ketogeeninen dieetti on nyt in. Sen sijaan, että lähtökohtaisesti teilaisin dieetin sen enempää miettimättä, halusin kokeilla, miten terveellisesti koostettu ketogeeninen dieetti toimisi omalla kohdallani. Voisiko siinä olla jotain hyvää? Tästä tulikin mieleeni, että ehkä minun pitäisi antaa leveille lahkeillekin mahdollisuus. Eihän sitä tiedä, jos ne vaikka sittenkin sopisivat.
Seuraavaksi kerron mihin ketogeeninen dieetti perustuu, mitä virheitä ei kannata tehdä, mitä sinun kannattaa tehdä ennen dieetin kokeilemista ja mitä hyviä vaikutuksia dieetillä on.

1. Ketogeeninen dieetti perustuu siihen, että keho pakotetaan käyttämään rasvaa energian lähteenä, poistamalla ruokavaliosta käytännössä kaikki hiilihydraatit. Eli noin 70-80 % syömästäsi ruoasta tulee rasvasta, 10-20 % proteiinista ja loput 5-10% tulevat hiilihydraateista. Maksimissaan päivässä se tarkoittaa noin 10-50 g hiilihydraattia päivässä. Ketogeeninen dieetti on yksi hoitomuoto mm. vaikeassa epilepsiassa sekä tiettyjen syöpätyyppien hoidossa.
2. Käymättä sen enempää energia-aineenvaihdunnan biokemiaa läpi, niin ketoosi on tila, jossa maksa, hiilihydraattien puuttuessa, alkaa valmistamaan rasvahapoista ketoneja, joita aivot pystyvät käyttämään energianlähteenään. Yleensä aivot käyttävät glukoosia (hiilihydraattia) energiana. Yleensä keho käyttää glykogeenivarastonsa (varastoitu glukoosi/hiilihydraatti) noin 48 tunnissa loppuun. Tänä aikana tunnet olosi luultavasti huonoksi ja väsyneeksi. Kahden-kolmen päivän jälkeen yleensä helpottaa, kunhan muistat seurata dieetin ohjenuoria.
3. Ketogeenisen dieetin painonpudotusteho perustuu ensinnäkin siihen, että keho menettää paljon nestettä, kun se ei enää pysty sitomaan sitä hiilihydraatteihin. Ketoosissa emme tunne samalla lailla nälkää ja verensokeri pysyy tasaisena. Tämä on kokemukseni mukaan suurin hyöty, jonka saamme vähähiilihydraattisesta dieetistä. Nälkäpiikkejä ei ole. Koska emme tunne samalla tavalla nälkää, syömme vähemmän ja laihdumme.
4. Ketogeeninen dieetti kannattaa perustaa terveellisiin ruoka-aineisiin ja välttää prosessoitua lihaa, voita, kermaa ja syödä enimmäkseen esimerkiksi lohta, avokadoa, pähkinöitä ja broileria. Juustoa voi sen runsaan kalsiumin takia mahduttaa ruokavaliooon. Siinä on myös paljon proteiinia. Tästäkään ei kuitenkaan kannata ottaa stressiä, kaikki on sallittua. Paitsi tietenkin hiilihydraatit.
5. Jos liikut paljon, niin silloin voit ottaa ensimmäisen vaiheen (2-4 viikkoa) jälkeen mukaan hiilihydraattitankkaukset, joissa syöt kerran viikossa yhden päivän niin, että suurin osa energiasta tulee hiilihydraatista. Tämän avulla jaksat treenata paremmin. Tankkauspäivän jälkeen kannattaa siirtyä taas ketogeeniselle dieetille. Huomaa, että tankkauspäivän aikana painosi saattaa nousta, koska keholla on taas mahdollisuus sitoa nestettä hiilihydraatteihin. (1 g hiilihydraattia sitoo 3 g vettä)

6. Tyypillisin virhe, jonka ihmiset tekevät, on unohtaa juoda tarpeeksi vettä. Keholla ei enää ole mahdollisuutta sitoa tarvitsemaansa nestettä hiilihydraatteihin, joten alussa menetetään paljon nestettä. Muista lisätä ruokaan ja juomaan mineraalisuolaa, jossa on tarvittavia kivennäisaineita. Muista myös, että et tarvitse yhtäkään lisäravinnetta saavuttaaksesi ketoosia. Tavallinen ruoka riittää!
7. Sinun pitää olla hyvin tarkka syömäsi hiilihydraattimäärän kanssa. Eli dieetti vaatii jonkin verran paneutumista ruokaselosteisiin sekä ylipäätään elintarvikkeiden ravinnejakaumiin.
8. Muista, että ketogeeninen dieetti toimiii vain niin kauan, kuin jaksat noudattaa sitä. Jos palaat vanhoihin tapoihisi, niin painokin tulee takaisin. Ketogeenisen dieetin seuraamisen pitkäaikaisvaikutuksia ei ole tutkittu, joten tämä on hyvä ottaa huomioon. Ketoosissa meillä on yleensä paljon energiaa. Itse kuitenkin kyseenalaistan tämän pitkällä tähtäimellä, onko se sitten kuitenkin stressireaktio kropassa, joka antaa meille ylipirteän olon? Jos sinulla on jokin krooninen sairaus, kärsit diabeteksestä, kilpirauhasvaivoista tai imetät, niin konsultoi lääkäriäsi.
9. Jos päätät kokeilla ketogeenistä dieettiä, pyri kuulostelemaan kehoasi ja mieltäsi. Saako dieetin noudattaminen olosi hyväksi? Tuntuuko siltä, että voisit noudattaa tällaista dieettiä loppuelämäsi? Tuntuuko se henkisesti rajoittavalta? Pyörivätkö ajatuksesi jatkuvasti ruoan ympärillä? Yleensä voi kestää pari viikkoa, jopa pitempäänkin, ennen kuin kehomme oppii käyttämään rasvoja energianlähteenään, joten suosittelen noudattamaan dieettiä ainakin pari viikkoa ja kuulostella, miltä dieetin noudattaminen tuntuu.
10. Tärkeintä kaikessa tekemisessämme on itsetuntemus. Osaatko sanoa, mikä toimiii sinulla ja mikä ei? Osaatko erottaa oikean nälän herkkunälästä? Hyppäätkö aina uusiin laihdutustrendeihin mukaan, mutta et ikinä saa mitään pysyviä tuloksia? Miksi laihduttaminen on sinulle tärkeää? Mielestäni näihin kysymyksiin kannattaa miettiä vastaus, ennekuin lähdet kokeilemaan ketogeenistä dieettiä. Mutta jos haluat kokeilla, niin tee se fiksusti ja terveellisesti sekä avoimin mielin, kehoasi kunnioittaen ja kuunnellen.

Mitä ajatuksia ketogeeninen dieetti sinussa herättää? Haluaisitko sinä kokeilla sitä?
Lopuksi vielä lupaamani kauppalista, josta selviää, mitä kaikkea ketogeenisen dieetin ruokakoriin voi laittaa sekä mitä ruoka-aineita kannattaa välttää.
Ensi viikolla aloitan taas täysin uuden, kahden viikon dieettikokeilun, eli paljon uutta mielenkiintoista sisältöä luvassa lähitulevaisuudessakin. Jos olet kyllästynyt ainaiseen dieettaamiseen ja rajoittaviin sääntöihin, niin tämä kokeilu kiinnostaa varmasti! Seuraa Laadukas elämä Facebookissa ja Instagramissa <3
Commentaires