top of page

Et kai tee tätä virhettä elämäntaparemontissasi?

  • Writer: Mia
    Mia
  • 26.7.2019
  • 4 min käytetty lukemiseen

Maanantaina, elokuussa, sitten kun koulut alkaa..On taas se aika vuodesta. Elämäntapamuutokset, ruotuun palaamiset ja herkkulakot ovat ehkä sinunkin mielessäsi tässä vaiheessa kesää. Tiedät luultavasti jo, että pikakuurit ja dieetit eivät kannata. Nykyään puhutaankin enemmän elämäntaparemontista. Sillä on pysyvämpi ja terveellisempi sointu. Teetkö silti ison virheen elämäntapamuutoksessasi?

Mikä erottaa elämäntapamuutoksen laihdutuskuurista?

Muutosprojektiin kuuluu usein ruokavalion uusiminen. Tässä piilee mielestäni yksi elämäntapamuutosprojektien isoista kompastuskivistä. Jos alat tekemään elämäntaparemonttiasi ensisijaisesti laihdutustavoite mielessä, se ei ole elämäntapamuutos, vaan laihdutuskuuri. Repsahdatko ja aloitat uuden elämäntavan taas maanantaina? Rajoitatko ruoka-aineita tai syömisiä? Koetko vahvoja pettymyksen tunteita, kun paino ei viikon päästä tipukaan? Minulla on sinulle uutisia. Elämäntapamuutoksesi on laihdutuskuuri.


Koet luultavasti syyllisyyttä siitä, että sinulla ei vain ole tarpeeksi itsekuria elämäntapamuutoksen tekoon. Tilastojen mukaan noin 95%-97% laihdutusyrityksistä epäonnistuu (lähde) Tämä tarkoittaa siis sitä, että viiden vuoden päästä siitä, kun olet tietoisesti laihduttanut, niin melkein 100% todennäköisyydellä olet takaisin lähtöpainossa. Jos nyt ajattelet, että tämä ei koske sinua, niin tervetuloa joukkoon, niin me kaikki ajatellaan.


Antaako valmentaja luvan juoda alkoholia?

Jos elämäntapamuutosta noudatetaan orjallisesti ulkoapäin tulevien ohjeiden avulla, niin kenen muutosta oikeastaan toteutat? Hyvinvointisi ja hyvä olosi näyttävät sinulta ja sopivat juuri sinun elämääsi. Voiko jonkun toisen ihmisen käsitys terveellisistä elämäntavoista olla samanlainen kuin sinun käsitys? Sinulle voidaan esimerkiksi laatia hyvinkin henkilökohtaisia ruokavalio-ohjelmia, joissa otetaan tarkasti huomioon omat mieltymyksesi ja toiveesi. Voit siis syödä bataattia perunan tilalla tai vaihtaa broilerin kalkkunaan. Voit myös pitää herkkupäiviä tai syödä välillä keksin. Jos tekee kovasti mieli jotain, niin sitä voit syödä ilman syyllisyyttä. Kunhan vain suurimman osan ajasta noudatat hienoa, sinulle laadittua ruokaohjelmaa. Tällä tavoin saavutat todennäköisesti tavoitteesi. Jossain vaiheessa elämä alkaa kuitenkin tapahtumaan, eikä hienoinkaan suunnitelma ja ohjelma enää toimikaan. Kun aamulla astut koiran oksennukseen, töissä on tulipalokiire ja olet juuri aloittanut opinnot kolmanteen tutkintoosi, ei perunan vaihtaminen bataattiin hirveästi auta. Pointtini on se, että jos alat tekemään elämäntapamuutosta ja teet sen ulkoapäin tulevien tarkkojen ohjeiden mukaan, ei muutos välttämättä kestä elämän myrskyissä.

Pidätkö tarkoista ruokavalio-ohjeista?

On olemassa paljon muitakin tapoja, joilla kiloja yritetään pitää poissa. Nämä tavat eivät suoranaisesti ole mitään ohjeita, vaan rajoituksia. Lasketaan kaloreita ja energiaravinteita, rajoitetaan sokeria, valkoisia jauhoja, herkkuja, hedelmiä, keltaisen väristä ruokaa, lihaa, maitotuotteita, alkoholia. jne. Tällaisen elämäntavan ylläpitäminen vaatii aikaa, itsekuria ja energiaa. Omastakin kokemuksestani voin vahvistaa tämän. Melkein hävettää myöntää, miten lukuisia tunteja olen aikoinaan käyttänyt kaloreiden laskemiseen, matkojen, juhlien, ravintoloiden ajattelemiseen ja tilanteista ahdistumiseen. Näissäkään tavoissa ei tehdä sitä, mitä pysyvä elämäntapamuutos vaatii. Herättääkö tämä sinussa tunteita? Ehkä jopa vastustusta? Hyvä, silloin olen oikeilla jäljillä.


Mikä ihmeen set point?


Minkä väriset silmät sinulla on? Mikä on kengännumerosi? Me kaikki synnymme erilaisilla ominaisuuksilla, sinisilmäisinä ta ruskeasilmäisinä, erimuotoisilla jaloilla ja korvilla. Tiesitkö, että kehomme muoto ja painokin ovat synnynnäisiä? Kehollamme on niin sanottu set point range-painoalue, johon kehomme automaattisesti hakeutuu (lähde). Alue, jossa kehollamme on hyvä olla. Se on meillä kaikilla vähän erilainen ja voi vähän vaihdella, mutta yleensä se on noin 5-10 kg välinen alue. Jos olet joskus laihduttanut ja jossain vaiheessa lopettanut niin miten painon on käynyt? Kun et enää aktiivisesti rajoita syömistäsi, hakeutuuko painosi aina johonkin tiettyyn painoon? Tämä paino on todennäköisesti kehosi hyvän olon paino, jossa se kaikista mieluiten olisi. Valitettavasti se ei luultavasti tässä laihuutta ihannoivassa kulttuurissa ole se paino ja koostumus, jonka sinä toivoisit sen olevan.


Olet syntynyt tämän painoalueen kanssa, eikä siihen voi paljoakaan vaikuttaa. Kehosi pyrkii palaamaan tälle alueelle, paitsi jos laihdutat. Silloin kehosi nostaa tätä painoaluetta, suojatakseen kehoasi tulevalta nääntymykseltä. Joten olisin hyvin varovainen laihduttamisen kanssa. Tai siis elämäntapamuutoksen tekemisessä, jossa haluat laihtua/karistaa ylimääräiset/mahtua nuoruusvuosien farkkuihin. Jos ajattelet, että tämä ei päde sinuun, sinä kyllä osaat laihtua fiksusti, niin valitettavasti kehosi on fiksumpi.  Voit lukea lisää laihduttamisen vaaroista täältä.


Silmiesi väri määräytyy paljon geenien perusteella, kuten kehon muotosi ja painosi.

Miten vältät turhan virheen elämäntaparempontissasi?


Miksi haluat muuttaa elämääsi? Mikä on se syy, joka sai sinut tekemään päätöksen? Oliko se valokuva, lähimmäisen huoli, lääkärin kehotus? Vai huonommuuden tunne, inho kroppasi ulkonäköä kohtaan? Jos esimerkiksi teet elämäntapamuutosta siksi, koska inhoat kehoasi ja sen röllyköitä, on muutoksen tekeminen paljon haastavampaa. Stressi siitä, että inhoat ulkomuotoasi vaikuttaa yllättävän paljon muutoksen onnistumiseen. Käyhän lukemassa asiasta lisää täältä! Näitä kannattaa miettiä ja käyttää tähän työhön vähän aikaa ja vaivaa. Käytä mielummin energiaa tähän, kuin siihen, että opettelet lausumaan uuden hienon ruokaohjelmasi eksoottisia aineksia tai googlettamaan mikä on treeniohjelmassasi mainittu push down taljassa.


Motivaatio ja hyvä, innostunut fiilis ovat ohimeneviä tunteita. Välillä, ehkä lauantai-iltana, kun syöt sipsejä, suklaata ja juot ehkä siiderin jos toisenkin, haaveksit toisenlaisesta elämästä, jossa syöt vain terveellistä ruokaa, ihosi on kuulas ja olet täynnä energiaa. Tänään kuitenkin haluat nauttia elämästä, syödä ja juoda. Maanantaina sitten. Kun maanantaiaamu koittaa, ei tunne olekaan enää sama, koska väsyttää ja on kiire. Silloin, sen sijaan, että syyllistyt tai suutut itsellesi, tai mietit, että huomenna on salaattipäivä, niin lähde miettimään niitä syvempiä syitä muutoksenhalullesi. Ja ne syyt voivat olla mitä vain, sinä tiedät parhaiten. Kukaan ei voi tehdä tätä työtä puolestasi, vaikka mukavuudenhaluisina olentoina me aina toivomme, että joku tulisi kertomaan, miten juuri sinun kuuluisi elää.


Seuraavassa kirjoituksessa kerron tarkemmin, miten pysyvää elämäntapamuutosta kannattaa oikeasti lähteä tekemään. Mitä ylipäätänsä kannattaa muuttaa, ennenkuin googlaat vähähiilihydraattisia kakkuja netistä ja mietit, olisiko ketogeeninen dieetti sinulle sopiva elämäntapa? Tai toimisiko instagramissa näkemäsi fitnesstähden vyötärökorsetti?



Jos olet miettinyt elämäntapamuutoksen tekoa ja viimeiset grillimakkarat on nyt syöty, niin minulla on juuri tähän tarkoitukseen kehitetty henkilökohtainen verkkovalmennus. Laadukas elämä- verkkovalmennuksen avulla haluan auttaa sinua löytämään juuri sinun näköisesi hyvinvoinnin. Ja voisin tässä vaiheessa kertoa salaisuuden. Sinulla on jo kaikki vastaukset. Ja muuten, sinun ei tarvitse luopua grillimakkaroista.


Comments


bottom of page