top of page
  • Writer's pictureMia

Lisää kasviksia elämääsi- 6 vinkkiä

Olen kirjoittanut blogiani nyt reilut puoli vuotta ja se on ollut todella antoisaa ja mielenkiintoista. Kun aloin kirjoittamaan, minua pelotti. Kovasti. Olen aina ajatellut olevani ujo kertomaan ja avautumaan omista asioistani ja blogin kirjoittaminen on sen takia tuntunut toivottomalta. Jostain sain kuitenkin kerättyä rohkeutta ja päätin heti hypätä syvään päähän ja rehellisesti kertoa, mitä päässäni liikkuu ja minkälaisia kokemuksia minulla on, tästä välillä vaikeakulkuisestakin hyvinvointiviidakosta. Olen iloinen, että uskalsin, koska se on tuonut niin paljon hyvää mukanaan. Toivottavasti te lukijatkin olette saaneet jotain hyötyä tai huvia kirjoituksistani. Kirjoitukset ovat käsitelleet melko raskaita ja haastaviakin aiheita, kuten tämä ja tämä teksti. Nyt halusin vaihteeksi kirjoittaa jostain kevyestä ja raikkaasta. Mikä olisikaan silloin parempi aihe kuin kasvikset!


Tiesitkö, että kasviksiin kuuluvat vihannekset, marjat, hedelmät, sienet sekä peruna?

Jos et ole tottunut käyttämään kasviksia tai kaipaat muuten vain inspiraatiota, samojen vanhojen porkkanoiden ja tomaattien pyöriessä lautasella, niin tämä teksti on sinulle! Näiden vinkkien avulla kasviksista tulee helppo osa arkeasi ja makunystyräsi oppivat taatusti rakastamaan kasvisten raikkautta. Lopuksi vielä paljastan oman suosikkireseptini, jonka takana on pieni tarina. Tarinassa on ripaus romantiikkaa ja siinä on onneksi herkullinen loppu.

MITEN LÖYTÄÄ RAKKAUS -KASVIKSIIN?

​

Yksi helpoimmista tavoista voida paremmin ja saada tarpeeksi vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua on lisätä runsaasti kasviksia ruokavalioon. Tämän lisäksi kehomme pitää vaihtelusta. Kun syöt monipuolisesti erilaisia juureksia, hedelmiä, vihanneksia ja marjoja, saat riittävästi myös erilaisia ravintoaineita, jotta jaksat olla energinen omassa arjessasi. Tämän yksittäisen asian opettelu on siis yksi parahammista sijoituksista, jonka voit tehdä oman terveytesi eteen.


Tiedetään, tiedetään, mutta kun kasvikset maistuvat niin pahalta! Vai tunnustaako joku rakastavansa raakaa selleriä ja kuivaa jääsalaattia? Jos et ole tottunut vihannesten makuun, voi makuun tottuminen viedä aikaa. Varsinkin jos olet laihduttanut ja olet ajatellut, että sillä kuivalla salaatilla laihtuu, niin muistijälki voi olla melko negatiivinen kasviksia kohtaan. Tämän kirjoituksen avulla haluan tarjota sinulle vinkkejä, miten ensinnäkin voit muuttaa suhtautumistasi kasviksia kohtaan ja antaa pari hyvää keinoa, joilla saat makunystyräsi rakastamaan kasviksia.


Suunnittele kauppareissu, jossa käyt ajan kanssa läpi, mitä kaikkea kivaa vihannesosastolta löytyykään!

Jos olet päättänyt, että alat lisäämään kasviksia jokapäiväiseen ruokavalioosi, olet tehnyt erinomaisen päätöksen. Kuten kaikissa muissakin muutoksissa, joita teemme omaan käyttäytymiseemme, tarvitsemme päättäväisyyttä muutosten toteuttamiseen. Kun olet päättänyt lisätä kasviksia, on hyvä myös miettiä, mikä syy on tämän takana. Haluatko syödä terveellisemmin? Haluatko näyttää lapsillesi hyvää mallia? Vai haluatko saada enemmän kuitua ja helpottaa vatsan toimintaa? Mieti siis miksi.

​

Tämän jälkeen on aika tehdä suunnitelma. Mieti millä kasviksilla on satokausi meneillään, silloin ne ovat halvimmillan ja maukkaimmillaan. Katso satokausikasvikset täältä! Ota vähän enemmän aikaa kauppareissulle ja käy kunnolla läpi hedelmä- ja vihannesosasto. Pakasteosasto on myös loistava paikka. Kokeile vaikka jotain hedelmää tai vihannesta, jota et ennen ole maistanut. Innostu ja ota kokeilumieltä mukaan!

​

Kun olet kotona ja sinulla on iso kasa erilaisia kasviksia, niin mitäs sitten? Kun totuttelet kasvisten makuun, ovat kaikki keinot sallittuja.

  1. Sekoita vihannesten ja juuresten mukaan erilaisia pestoja ja heitä uuniin.

  2. Myös valkosipuli ja erilaiset yrtit ja oliiviöljy ovat mainioita maustajia!

  3. Voit myös ostaa erilaisia maustettuja ruokakermoja ja paistaa vihannekset ja vaikka sienet siinä.

  4. Toinen loistava kikka on tehdä marja- ja hedelmäsmoothieita, joihin saa huijattua vaikka mitä erilaisia vihreitä lehtiä, jotka yksinään syötyinä vaatisivat jo jonkin verran seikkailumieltä. Tämän helpommaksi ja maukkaammaksi ei kasvisten syönti muutu. Muista kuitenkin laittaa aineksia, joista pidät. Jos inhoat banaania, niin vaikka se olisi terveellinen, niin turha sitä on väkisin syödä.

  5. Yksi ehdoton suosikkivälipalani on kuoritut omenalohkot ja maapähkinävoi. Maapähkinävoi sopii oikeastaan minkä tahansa kanssa.

  6. Kokeile kasvisten gratinoimista uunissa esimerkiksi lempijuustosi, yrttien ja ruokakerman kanssa.


Parsakaalitempura on kokeilemisen arvoinen. Resepti löytyy Laadukas elämä -jäsenten verkkoympäristöstä.

Heitä tässä vaiheessa mustavalkoinen ajattelu ruoan suhteen vaikka biojäteastiaan hetkeksi muhimaan ja kokeile ennakkoluulottomasti erilaisia herkullisia elementtejä, kuten nokare voita, loraus kermaa tai tujaus oliiviöljyä. Ruoan kuuluu olla ravitsevaa, mutta myös maukasta ja tyydyttävää. Kuiva salaatti ei tyydytä ketään, eihän?


Näillä vinkeillä saat kasvikset helpolla ja hauskalla tavalla osaksi elämää.


AIMON KASTIKE


Tapasin mieheni vajaa pari vuotta sitten. Hän oli kaikin puolin täydellinen, kuten kaikki miehet alun vaaleanpunaisessa huumassa. Minuun teki ison vaikutuksen se, että hän osasi tehdä ruokaa ja varsinkin hänen kasvislisäkkeeensä, jota hän kutsuu Aimon kastikkeeksi, oli mielettömän hyvää ja täynnä ihania kasviksia. Alkuhuuma on jo laantunut, mutta kyllä hän edelleen on silmissäni (melkein) täydellinen ja tämä hänen nimikkoruokansa ehdoton suosikkini. Täydellisen herkullinen. Kokeile itse!



Aimon kastike on oikeastaan enemmänkin lisäke, joka sopii sekä lounaalle, että päivälliselle. Lisää vain lihaa, kalaa tai muuta proteiinilähdettä, loraus oliiviöljyä sekä esimerkiksi pastaa, riisiä tai vaikka ohranjyviä ja se on siinä. Päivän vihanneskiinitökin tulee tällä "kastikkeella" helposti täyteen. Tästä tulee kolme uunipellillistä kastiketta, joten saat moneksi päiväksi herkullista kasvislisäkettä. Voit vaihdella kasviksia täysin makusi mukaan, erilaiset pakastesekoitukset toimivat myös loistavasti!

​

3 paprikaa

3 kesäkurpitsaa

1 munakoiso

1 purjo

6-8 tomaattia

1 rasia herkkusieniä

tuoretta chiliä maun mukaan

1/2-3/4 purkkia Teriyaky-kastiketta (Lidlin Teriaky-kastike Sesame-Ginger on paras!)

​

Laita uuni 175 asteeseen.

Pilko kaikki kasvikset viipaleiksi, aseta leivinpaperit kolmen uunipellin päälle ja heitä kasvikset leivinpaperille. Kaada teriyaki-kastiketta kasvisten päälle ja sekoita. Laita uuniin noin puoleksi tunniksi, aika riippuu vähän uunista ja viipaleiden koosta. Kastike on valmista, kun kasvikset ovat pehmenneet.


Toivottavasti kasvikset ovat isompi osa elämääsi näiden ohjeiden ja vinkkien avulla! Kaikenlainen syyllisyys ja mustavalkoinen ajattelu vievät paljon iloa ja nautintoa pois syömisestä. Kasvisten terveellisyys ei kärsi siitä, että niiden kanssa nautitaan täyteläisempiäkin ruoka-aineita. Herkullinen ja tasapainoinen kokonaisuus ravitsee sekä kehoa, että mieltä. Mitä jos heti lähtisit kauppaan hakemaan ison kasan ihania kasviksia!

 

Jos haluat ohjeita ja tietoa kokonaivaltaiseen hyvinvointiisi liittyen, niin liityhän Laadukas elämä -jäseneksi! Jäsenyyteen kuuluu mm. reseptejä, treeniohjelmia, sekä myös minun tuki. Koodilla BLOGI saat -10% alennuksen jäsenyydestä. Liity tästä.

141 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page