top of page
  • Writer's pictureMia

Nälkä -mikä ihana (teko)syy

Oletko joskus yrittänyt pidättää hengitystäsi? Olet varmaan huomannut, että jossain vaiheessa kehosi ottaa vallan ja otat ison henkäyksen, koska et vain enää pysty olemaan hengittämättä. Sama juttu on nälän kanssa. Voit tiettyyn pisteeseen asti yrittää kontrolloida nälkääsi, mutta jossain vaiheessa kehosi ottaa vallan ja otat ison haukkauksen ruoasta, koska et enää vain pysty olemaan nälässä.



Nälän tunnistaminen ja kunnioittaminen on yksi tärkeä osa intuitiivista syömistä. Kun opit tunnistamaan ja toimimaan nälkäsi mukaan, otat ison askelen oman hyvinvointisi tueksi. Et enää tarvitse sääntöjä, kieltoja tai ohjeita, kun kehosi kertoo sinulle, miten toimia. Mitä jos kokeilisit antaa kehollesi ohjat? Ainahan voit palata takaisin vanhaan.


Ruoka on hengissä pysymisemme kannalta yhtä tärkeää kuin hengittäminen. Nälkä on voimakas biologinen signaali, jota meidän olisi hyvä kunnioittaa. Mitä tapahtuu, jos päätämme jatkuvasti olla huomioimatta nälkäämme? Mitä jos et tunne nälkää tai et tunnista sitä? Jos nämä asiat mietityttävät sinua, niin olet oikeassa paikassa. Tulen lopuksi myös antamaan työkaluja siihen, että miten voit oppia tunnistamaan oman nälkäsi ja käyttämään sitä avuksi arjessasi oman hyvinvointisi ja energiatasojesi parantamiseksi.


Mitä nälkä on?


”Ihan kauhea nälkä!” Miten usein kuulet nämä sanat, omasta tai muiden suusta? Moni osaa vaistomaisesti tulkita nälkäänsä, tiedostaa sen ja toimia sen mukaisesti, eli syödä. Nälkä on kehon viesti siitä, että se tarvitsee energiaa. Se voi ilmetä monin eri tavoin ja kaikilla ne eivät ilmene samalla tavalla. Yleensä laihduttamiseen ja syömisen rajoittamiseen kuuluu nälkä. Kehomme ei kuitenkaan tiedä, että yritämme vain mahtua vanhaan mekkoomme, vaan kehollemme nälkä on aina vaaran merkki. Monet laihdutusvinkit kehottavat huijaamaan nälkää juomalla esimerkiksi ison lasin vettä tai syömällä runsaasti kasviksia. Mutta jos olemme pitkään energiavajeessa, niin kehon sisäiset mekanismit alkavat toimia laihduttamista ja rajoittamista vastaan. Siihen et pysty vaikuttamaan, vaikka itsekurisi olisi kuinka kova tahansa. Minusta on itse asiassa hassua, miten moni meistä uskoo, että nälkää voi kontrolloida itsekurin kautta. Kukaan ei usko, että esimerkiksi vessahätää, väsymystä tai hengittämistä voisi tai pitäisi jotenkin rajoittaa. Nälkähän on täysin samanlainen kehon signaali.



Mitä jos en tunne nälkää?


On hyvin tavallista, että kadotamme nälkäsignaalin kokonaan, jos kehomme ei enää luota siihen, että se saa ravintoa. Nälkää on silloin turha viestittää. Laihduttelu, edellä mainittu huijaaminen vedellä tai kasviksilla, nälän huomiotta jättäminen sekä myös elämän täyttäminen jatkuvalla tekemisellä, työllä, somella jne ovat tyypillisiä tapoja, joilla nälkää yritetään kontrolloida. Myös aamiaisen väliin jättäminen on tyypillinen tapa yrittää hallita nälkää, koska silloin ei välttämättä tunne kovaa nälkää päivälläkään. Illalla, viikonloppuna, stressaavan työviikon jälkeen tai esikoisen synttäreillä kamelin selkä kuitenkin katkeaa, kun energiavaje johtaa ahmimiseen, joka vuorostaan ylläpitää noidankehää.



Nälkä voi tuntua meillä kaikilla vähän erilailla, kuten vatsan kurnimisena, tyhjyyden tunteena vatsassa tai vatsassa voi tuntua jopa kipua. Nälkä voi kuitenkin myös esiintyä täysin ilman näitä vatsankin signaaleja. Heikotus, ärtyneisyys, jopa masentuneisuus sekä väsymys voivat olla merkkejä nälästä. Myös voimattomuus ja olo, että ei oikein tee mieli syödä mitään, voivat olla nälkää. Yleensä pitkäaikainen nälkä näyttäytyy erilaisena, kuin pitkäksi venähtänyt ruokailuväli. Eli jos ruokailuväli venähtää, niin silloin voi olla vatsan kurnimista, heikotusta tai ärtyneisyyttä. Pitkän aikavälin nälkä voi näyttäytyä painonnousuna, voimakkaina syömiskohtauksina, väsymyksenä sekä tunnesyömisenä. Miltä sinun nälkäsi näyttää?


Miten voin tuntea taas luonnollista nälkää?


Monet laihdutuskierteessä olevat pelkäävät nälkää. Esimerkiksi tämä tutkimus osoittaa, mitä vaikutuksia rajulla laihduttamisella on kehoomme. Fitnesskisoihin valmistuessani olen kokenut todella voimakasta nälkää ja sen nälkävelan maksamiseen on mennyt todella pitkä aika. Minulla se ilmeni esimerkiksi voimakkaina ahmimiskohtauksina ja vahvana tunnesiteenä ruokaan. Minulla oli aina pieni pelko siitä, että en voikaan syödä vatsaa täyteen, joten piti syödä ähkyyn, silloin kun ruokaa oli. Olen myös huomannut lähipiirissäni, että voimakas nälkä on vaikuttanut ruokasuhteeseen negatiivisesti.


Yksi syy, miksi luonnollista nälkää ei ole tai sitä ei tunnisteta on se, että kun laihdutat tai rajoitat ruokaa, niin nälkä voi olla kova ja yrität itsekurin ja kaikenlaisten kikkakolmosten avulla helpottaa kovaa nälkää. Sitten, dieettien välillä syöt itsesi epämukavan kylläiseksi kaikella kielletyllä, jolloin olo on jatkuvasti täynnä. Jos olet tässä kierteessä, niin silloin et anna itsellesi ikinä mahdollisuutta tuntea sellaista pientä, mukavaa nälkää, vaan olet aina joko todella nälkäinen tai todella kylläinen.



Jos et oikein luota kykyysi kuunnella kehon nälkäsignaaleja, tai ne ovat sinulla kokonaan kadonneet, sinun kannattaa syödä säännöllisesti 3 kunnon ateriaa ja 2-3 pienempää välipalaa päivässä. Tätä kautta kehosi oppii taas luottamaan tasaiseen energiansaantiin ja alkaa viestittämään nälkää. Eli kokeile vaikka kahden viikon jakso, jolloin syöt näin, tasaisesti, tarpeeksi ja itsellesi maittavaa ruokaa. Sinun kannattaa myös pysähtyä kuulostelemaan kroppaasi ja tarkkailla edellisessä kappaleessa mainittuja tuntemuksia, jotta oppisit paremmin tunnistamaan juuri sinun nälkäsi. Tämä voi vaatia vähän opettelua, mutta sinun kannattaa ehdottomasti oppia tuntemaan oma nälkäsi, koska se on iso apu hyvän olon rakentamisessa. Nälkä ei ole ikinä tekosyy, vaan paras syy syödä!


No entäs sitten kylläisyys, mistä sen tunnistaa? Siinä taitaa olla seuraavan blogikirjoituksen aihe. Onko sinulla joku aihe, josta haluaisit tietää lisää? Laitahan kommenttia, olisi mukava kuulla ajatuksiasi!

Kuva: Lari Kuusisto

Sinulla on jo kaikki tarvittava tieto kehossasi, jotta voisit ottaa oman hyvinvointisi haltuun. Uskalla kuunnella kehoasi, se tietää paremmin kuin kukaan muu! Jos kaipaat apua ja työkaluja oppiaksesi paremmin tunnistamaan oman nälkäsi, niin Laadukas energia -valmennuksessa keskitymme mm juuri näihin asioihin. Koodilla blogi saat 10% alennusta valmennuksesta! Liity tästä.

157 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page