top of page
  • Writer's pictureMia

Intuitiivinen syöminen on terveellisempi tapa syödä. Tiedätkö miksi?


Mitä jos kertoisin, että voit syödä ihan mitä haluat ja silti olisit terve? Ei olisi ”hyviä” tai ”huonoja” ruokia? Sinun ei koskaan tarvitsisi kokea syyllisyyttä siitä, että söisit ison jäätelötötterön keskellä kuuminta kesäpäivää, tai nauttisit ihanasta kakkupalasta syntymäpäivillä? Jos luulet tässä vaiheessa, että kohta on tulossa iso MUTTA, jossa vedän maton jalkojesi alta, niin minulla on sinulle hyviä uutisia. En aio sanoa, että voit syödä jäätelöä, kunhan lasket kalorit ja makroravinteet. Tai paastoat 16 tuntia. Tai herkut on varattu herkkupäiville. Intuitiivisessa syömisessä ei ole rajoituksia tai sääntöjä. Se ehkä tekeekin tästä tavasta syödä haastavamman. Miksi? Koska emme enää uskalla luottaa kehoomme. 25 vuotta sitten kaksi ravitsemusterapeuttia kehitti mullistavan uuden tavan suhtautua syömiseen ja terveyteen. He kutsuivat sitä intuitiiviseksi syömiseksi ja nyt maailmakin on alkanut huomaamaan, että intuitiivinen syöminen voisi olla ratkaisu tervellisempään ja nautinnollisempaan elämään.





Ihmiset ovat kyllästyneitä olemaan jatkuvassa sodassa omien kehojensa kanssa. Aika alkaa olla kypsä lempeämmälle lähestymistavalle. Hyvin harvat ovat nykyään täysin tyytyväisiä tai edes osittain tyytyväisiä omaan kehoonsa. (Body Image) Vaikka pääpaino on asetettu ”puhtaaseen syömiseen” ja sääntöihin liittyen mitä pitää syödä, jotta laihdut tai ylläpidät painoa, niin silti ylipainoisten osuus kasvaa kasvamistaan. Eikö olekin mielenkiintoista, että ihmisten lihominen on alkanut samaan aikaan, kun laihdutusteollisuus on alkanut valtaamaan alaa? Ruoan rajoittaminen ei selvästikään toimi pitkällä tähtäimellä. Intuitiivinen syöminen antaa vastauksen iänikuiseen kysymykseen; mitä minun pitäisi syödä, jotta voisin hyvin? Vastaus löytyy omasta kehostasi.

Miksi intuitiivinen syöminen toimii?


Intuitiivisen syömisen yksi lähtökohta on viedä ajatukset pois painoindeksistä ja keskittää ajatukset terveyttämme lisääviin tapoihin. On neljä tutkittua tapaa lisätä terveyttä, joista suurin osa tiedemiehistä on täysin samaa mieltä. Fyysinen aktiivisuus, syömällä päivittäin kasviksia ja hedelmiä, sekä vähentämällä alkoholia ja tupakanpolttoa ovat parhaat tavat vähentää terveysriskejä. Kun nämä asiat ovat kunnossa, niin kuolleisuus on samalla tasolla, oli sitten painosi mikä tahansa. Intuitiivinen syöminen korostaa itsemyötätuntoa ja opettaa meitä kuuntelemaan omia kehojamme. Tämän hetkinen tapa parantaa terveyttä ja hyvinvointia korostaa kieltoja, ruoka-aineiden pelkoa sekä ulkoapäin tulevia sääntöjä, jotka usein vaikeuttavat oman kehomme kuuntelua.


Intuitiivisen syömisen opettelu tarkoittaa sitä, että sen sijaan, että luottaist ulkopäin tuleviin sääntöihin siitä milloin, miten ja mitä syömme, niin opettelet kuuntelemaan kehon omia signaaleja. Tietenkin tämä kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. Jos annat itsellesi luvan syödä sokeria niin paljon kuin haluat, niin diabetes ja syöpä ovat silloin nurkan takana ja iskevät alta aikayksikön. Tutkimukset kuitenkin paljastavat, että intuitiivinen syöminen oikeasti toimii. Kun annat itsellesi luvan syödä kaikkia ruokia, niin jossain vaiheessa ne menettävät lumonsa. Sokeri ei olekaan enää heroiinia, vaan sokeria, jota on kiva syödä silloin tällöin. Pääosin, jos opettelet kuuntelemaan kehoasi, niin sen alkaa tehdä mieli ravitsevia ruoka-aineita. Onko tätä vaikea uskoa? Oletko oikeasti kokeillut? Intuitiivisen syömisen opettelu on prosessi ja siihen kuuluu erilaisia vaiheita. Lempeys ja myötätuntoa eivät tarkoita, että prosessi olisi aina helppo, vaan joudut omaksumaan uusia ajatustapoja ja luopumaan vanhoista, ehkä turvallisistakin säännöistä.





Intuitiivisista syöjistä tehdään paljon tutkimusta. Yli sadan tutkimuksen valossa voi todeta, että intuitiivisesti syövät ihmiset ovat terveempiä, tyytyväisempiä kehoonsa ja elämäänsä, sekä ovat enemmän sinut tunteidensa kanssa. Henkilöt, jotka eivät syö intuitiivisesti osoittavat enemmän häiriintyneen syömisen oireita, sekä ovat tyytymättömämpiä kehoihinsa. Terveys ei ole sama asia, kuin paino. Terveys on kokonaisvaltaista hyvinvointia.


Vauvat ja pikkulapset ovat oivia esimerkkejä intuitiivisista syöjistä. Vauvat osaavat täysin luonnostaan pyytää ruokaa, kun heillä on nälkä ja lopettavat, kun ovat tyytyväisiä. Iän myötä, kun vanhempien, lähipiirin ja kulttuurin vaikutus alkaa, niin me kadotamme tämän luonnollisen tavan suhtauta syömiseen ja ruokaan. Onneksi on tapa, jolla voimme taas opettaa kehomme ja mielemme syömään vaistonvaraisemmin. Helppoa se ei välttämättä ole, mutta kun kärsivällisesti teet työn, on palkintona vapaus.


Mistä kannattaa aloittaa?


Opettele itsemyötätuntoa ja hyväksyntää. Jos olet vuosikausia pohjannut terveytesi ja ihmisarvosi tiettyyn painolukemaan, voi olla hankalaa muuttaa tätä suhtautumistapaa. Jos henkinen hyvinvointisi on kiinni siitä, että painat jonkin tietyn kilomäärän, niin silloin terveytesi mittari on kapea ja useimmiten jopa täysin väärässä. Kun keskityt mihin kaikkeen kehosi pystyykään ja näet sen kiitollisin silmin, niin fokus kääntyy siihen, miten voisit pitää siitä parempaa huolta. Iltapäivän kävelystä tulee tapa tuottaa hyvää oloa, sen sijaan, että mietit, miten paljon kaloreita tai askeleita kulutat. Miten suhtaudut rakkaaseen ystävään, joka kaipaa apua? Yritä suhtautua itseesi ja kehoosi samalla tavalla. Ole lempeä ja huolehdi siitä. Tällainen suhtautumistapa auttaa sinua automaattisesti tekemään hyviä valintoja, ilman sääntöjä, kieltoja tai kuria.


Kuuntele kehosi viestejä


Osaatko tunnistaa nälän ja kylläisyyden? Miten toimit, jos vaikka tunnin päästä aamiaisen jälkeen sinulla on nälkä? Ajatteletko, että ei voi olla nälkä, kun vasta söin, ja olet nälässä, kunnes on lounasaika? Perustuuko ruokailun lopettaminen siihen, kun lautanen on tyhjä, vaikka olisit aivan ähkyssä? Kehon kuuntelu ei ulotu tietenkään pelkästään nälkään ja kylläisyyteen, vaan kaikkiin sen viesteihin. Näppäiletkö kännykkääsi sängyssä, vaikka toinen silmä jo on unessa ja kehosi huutaa unta? Kirjoitatko töissä sähköpostia, vaikka rakkosi on jo ollut viimeiset puoli tuntia aivan täynnä?



Tietoinen syöminen on yksi osa-alue intuitiivisessa syömisessä, jossa pysähdyt ruokailun ajaksi. Laita kaikki ulkoiset häiriötekijät pois ja keskity pelkästään ruokaan, miltä se maistuu ja miltä sen pureskelu tuntuu suussa. Tai voit myös muistuttaa itsellesi kesken ruokailun, että pysähdyt ja mietit, että miltä ruoka oikeasti maistuu. Onko syömäsi parsa oikeasti maukasta, vai onko se vain kuiva pakkoparsa, joka kuuluu syödä?


Syömisen kuuluu olla hauskaa ja tyydyttävää


Syömisen kuuluu tuntua hyvältä. Jos ruoka ja syöminen ei herättäisi meissä mitään kummempia tunteita, niin emme luultavasti olisi selvinneet hengissä evoluution rattaissa. Ruoka on niin tärkeä eloonjäämisemme kannalta, että mielihyvän saaminen syömisestä on geeneissämme. Ruoka antaa meille mielihyvää, se yhdistää meitä ja se lohduttaa. Nykyään tuntuu, että ruoka on alennettu pelkäksi polttoaineeksi, mekaaniseksi biomassaksi, johon ei tarvitse sen enempää keskittyä. Tai sitten se ylennetään kokonaiseksi uskonnoksi, sääntöineen, kieltoineen ja synninpäästöineen. Kun vapautat itsesi syyllisyyden tunteesta ruokailuun liittyen, niin saat ruoasta enemmän mielihyvää. Ota myös muut asiat huomioon syödessäsi. Mikä tyydyttää ja tuo enemmän nautintoa; äidin tekemä omenapiirakka, jonka syöt yhdessä rakkaiden ihmisten kanssa, vai marketista nappaistu teollinen piirakka, jonka huitaiset samalla kun ajat autoa?





Mitä jos antaisit itsellesi luvan nauttia kaikesta ruoasta täysin ilman syyllisyyttä? Ei ole olemassakaan ”hyviä” tai ”huonoja” ruokia ja voit syödä, mitä haluat. Kun oikeasti opettelet kuuntelemaan oman kehosi signaaleja, niin se tulee kertomaan sinulla tarvitsemasi vastaukset. Samalla huomaat, että kun sekä kehosi ja mielesi luottavat siihen, että piirakkaa on aina tarjolla, niin kas kummaa, sitä piirakkaa ei tee samalla tavalla mieli syödä, kuin se olisi viimeinen piirakka maan päällä. Tämä prosessi voi kuitenkin kestää aikansa, varsinkin, jos olet pitkään kieltänyt ja rajoittanut itseltäsi ruoka-aineita. Yksi intuitiivisen syömisen parhaita puolia on, että kun olet käynyt oppimisprosessin läpi, huomaat, että et enää ylensyö ja ahmi ruokia. Sinun ei enää tarvitse.



Kun alat näkemään ruoan eri tavalla, niin haluat myös ehkä panostaa enemmän laatuun, itse ruokailuhetkeen ja ruoan muihinkin ominaisuuksiin, kuten ruokailuvälineiden kauneuteen. Meille myydään paljon tuotteita, jotka painottavat nopeutta ja vaivattomuutta ja se on usein hyvä juttu. Mutta oppimalla arvostamaan ruokaa enemmän, arvostat myös itseäsi ja kehoasi enemmän. Muista myös jakaa ruoka muiden kanssa. Kun oikeasti olet läsnä ruokailuhetkessä, kiireettömästi läheisten ympäröimänä, niin syöminen tuntuu ihan erilaiselta, eikö? Tätä ei tarvitse tietenkään tehdä jokaisella aterialla, joskus joku nopea välipala palaverien välillä on parasta, mihin pystyt. Ja se on ihan ok.


Lempeä ravitsemus


Intuitiivisessa syömisessä ruoan ravinteikkuus on myös tärkeää, vaikka mielikuva on, että syödään vain makeisia ja pizzaa. Suhde ravitsemukseen ja ruoan ravintoarvoihin on kuitenkin lempeä ja tulee mukaan kuvioihin vasta sitten, kun olet oikeasti tehnyt rauhan ruoan kanssa. Ääni päässäsi on lempeä, eikä tiukka. Ääni ei syyllistä sinua, jos et syökään kasviksia koko päivänä, vaan pohtii lempeästi, että ehkä huomenna tuntuisi hyvältä syödä enemmän kasviksia, koska ne saavat olosi tuntumaan hyväksi. Minkälainen ääni ohjaa sinun syömisiäsi? Kun olet oppinut syömään intuitiivisemmin, tiedät luonnostaan, milloin on aika porkkanalle ja milloin porkkanakakulle.





Yksinkertaisin neuvo on; lisää, älä luovu. Lisää kasviksia ja hedelmiä jokaiselle ateriallesi. Sinun ei tarvitse luopua mistään ja sitä kautta aivosikaan eivät tulkitse tilannetta hädäksi. Kun lakkoilet tai kiellät itseltäsi jotain ruokia, samalla stressaten että salaattikastikkeessakin on sokeria, niin aivosi tulkitsevat sen hätätilanteeksi. Käytä mielikuvitusta ja vaikka voita, kun valmistat kasviksia tai lue lisää vinkkejä täältä!


Ole kärsivällinen


Intuitiivisen syömisen opettelu on prosessi, eikä se tapahdu hetkessä. Luultavasti laihdutusajatukset ovat pyörineet päässäsi vuosikausia, joten anna itsellesi aikaa opetella uusia ajatustapoja. Tuntemattomaan on aina vaikea astua ja ovathan säännöt, kiellot ja rajoitukset tuttuja ja turvallisia. Pelkäätkö, että jos annat itsellesi täyden vapauden ruoan suhteen, niin silloin syöt itsellesi diabeteksen ja lihot muodottomaksi? Joudut tässä ottamaan riskin. Mieti, että se mitä olet tähän mennessä tehnyt, onko se tuonut ne tulokset, joita olet tavoitellut? Miksi et ainakaan kokeilisi jotain erilaista? Voit aina palata takaisin vanhaan, jos koet, että se on parempi, eikö?





Painosi muuttuu jatkuvasti. Monet määrittelevät päivän olotilan painon mukaan, jos paino on laskenut, olet hyvä ihminen, jos se on noussut, niin päiväsi on pilalla. Mitä jos alkaisit mittaamaan terveyttäsi ja edistymistäsi ihan erilaisilla mittareilla? Esimerkiksi miten virkeä olet asteikolla 1-10? Miten paljon sinulla on kontrolloimatonta syömistä, jonka aikana syöt itsesi epämukavan kylläiseksi? Miten puhut itsellesi?


Etkö vieläkään ole vakuuttunut?


Ajatteletko, että intuitiivinen syöminen ei sovi sinulle? Tuntuuko, että tämän prosessin aloittaminen kuulostaa haasteelliselta ja pakottaa sinut ajattelemaan vain entistä enemmän ruokaa? Alussa joudut varmaankin keskittymään enemmän ruokailuun ja opettelemaan kuuntelemaan, mitä kehosi sinulle kertoo, sen sijaan, että noudatat vain muiden ohjeita. Pääpaino on kuitenkin oman kehon viesteissä, eikä niinkään siinä, mitä syöt. Samalla tämä on hyvin hauskaa aikaa, kun voit ennakkoluulottomasti kokeilla, mistä oikeasti pidät ja mikä sinulle toimii, sen sijaan, että luottaisit ulkopuolisiin sääntöihin, rajoitteisiin tai kieltoihin. Itse esimerkiksi huomasin, että en pidä ollenkaan kaurapuurosta, vaikka olin syönyt sitä vuosikausia. Myös kakut ja leivokset, joita himoitsin aina, eivät enää maistu samalla tavalla. Samalla olen huomannut, että rakastan hedelmiä, jotka olivat pitkään kieltolistalla. Keskity kehon omiin viesteihin, kuten nälkään, kylläisyyteen, tunteisiin ja energiatasoihisi. Kun suhtaudut kehoosi myötätunnolla, opit kuuntelemaan sen viestejä ja sitä kautta kehosi oppii taas luottamaan sinuun. Aloita vaikka jo tänään!





Eikö tämä vie hirveästi aikaa ja vaivaa? Miten kiireinen arki ja aikataulut?


Pitääkö jokaisen aterian kohdalla erikseen kuulostella, mitä tekee mieli? Mitä jos pitää syödä, vaikka ei olisikaan nälkä? Hyviä uutisia! Maalaisjärjen käyttö on sallittua. Jos tiedät, että sinulla on tiukka aikataulu, etkä luultavasti ehdi syödä välissä, niin voit syödä vaikka vähän isomman aterian etukäteen tai syödä jonkun pienen välipalan, joka vie pahimman nälän. Tämä pätee myös esimerkiksi, jos yhteinen päivällinen on viideltä, mutta sinulla on jo neljältä kova nälkä, niin kukaan ei kiellä syömästä pientä välipalaa. Todella kova nälkä tekee vain kiukkuiseksi. Tämä ei ole niin vakavaa ja opit varmasti ajan myötä, mikä sinulle toimii parhaiten. Täytä jääkaappisi ruoalla, joka maistuu hyvältä ja josta pidät. Jos aikataulusi on kiireinen, niin valmista ruokia etukäteen. Sekin on itsestäsi huolehtimista. Jos kaipaat inspiraatiota, niin katso lisää ruokavinkkejä täältä.


Toivottavasti olet saanut ajattelemisen aihetta ja ehkä motivaatiotakin tehdä asioita eri lailla. Sulje silmäsi ja hengitä syvään; mitä sinun tekisi mieli syödä, juuri nyt?




Jos tuntuu, että olet valmis ottamaan seuraavan askelen kohti intuitiivista syömistä ja vapaampaa elämää, niin olen kehittänyt juuri tähän tarkoitukseen henkilökohtaisen verkkovalmennuksen, jossa kuljen mukanasi ja rakennat tehokkaiden työkalujen avulla paremman suhteen ruokaan -ja itseesi. Koska valmennus on henkilökohtainen, on valmennettavien määrä rajoitettu. Halutatko tietää lisää? Klikkaa tästä!


427 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page