top of page
  • Writer's pictureMia

Kertyikö kiloja? 14 syytä, miksi niitä ei tarvitse hävetä.

Päivitetty: 8. kesäk. 2020

Jos edelleenkin kuvittelet, että syömisesi, kehosi paino ja koostumus perustuvat siihen, millä tavalla energiansaantisi ja kulutuksesi kohtaavat, olet täysin oikeassa. Mutta jos totuutta etsit, niin silloin on hyvin paljon muuta, joka sinun olisi hyvä tietää. Mikä oikeasti vaikuttaa siihen, miltä kehosi näyttää ja mitä se painaa? Ja pitäisikö sillä olla väliä?


Jos mietit, että miksi tuttu kehosi onkin yhtäkkiä muuttunut, painosi on noussut ja ihmettelet, että mitä tapahtui, niin kannattaa lukea eteenpäin. Myös, jos aina olet kokenut olevasi ”liian iso”, niin tämä teksti toivottavasti helpottaa tuskaasi. Varsinkin, jos sinua tässä vaiheessa houkuttelee osallistua neljän viikon ”kesäkuntoon”- valmennukseen, ryhtyä sokerilakkoon, aloittaa juokseminen (vaikka inhoat sitä, mutta se kuluttaa kaloreita) tai juoda pelkkää rasvakahvia loppuelämäsi.





MITKÄ TEKIJÄT VAIKUTTAVAT KEHOSI KOKOON JA PAINOON?


1. Laihdutushistoriasi


Laihdutus alkaa usein jo lapsuudessa, jossa sijaa erilaisuudelle on hyvin vähän. Tämä kamala kierre johtaa monella vuosikausien jojo- laihdutukseen sekä henkiseen kärsimykseen. Jos tämä kuulostaa tutulta, niin voit lukea lisää kokemuksiani täältä. On lukuisia tutkimuksia, jossa on todettu, että mitä enemmän laihduttaa tai pakottaa kehon muottiin, jossa se ei luonnollisesti halua olla, sitä paremmaksi keho oppii keräämään rasvaa, lisäämään ruokahalua ja hidastamaan aineenvaihduntaa. Lähde


2. Geenisi


Geenit määrittelevät silmiesi värin, pituutesi ja kyllä, myös kehosi koon. Geenit vaikuttavat mm. ruokahaluusi, kylläisyyteesi ja miten helposti syömäsi ruoka varastoituu kehoosi rasvana. Set point -teorian mukaan meillä kaikilla on noin 10 kilon haarukka, johon keho automaattisesti asettuu ja jossa se pysyy, kunhan et laihduta. Laihduttaminen kohottaa omaa set point -painoasi. Lue lisää set point teoriasta täältä!


3. Elämäntilanteesi


Jos sinulla on paljon lautasellasi elämässä, lapsia, koti, harrastuksia, olet yksinhuoltaja, sinulla on vaativa työ tai sinulla on esimerkiksi suruprosessi meneillään, niin se vaikuttaa ehdottomasti siihen, minkälainen ruokahalusi on. Se määrää myös esimerkiksi, miten paljon aikaa sinulla on valmistaa terveellistä ja ravitsevaa ruokaa ja liikkua, rauhoittua ja viettää omaa aikaa. Jos timmi, kaksikymppinen sometähti yrittää motivoida sinua sillä, että sanoo, että jos hän pystyy siihen, sinäkin pystyt, niin ei se ihan niin mene.





4. Henkiset voimavarasi


Harvalle meistä opetetaan sellaisia taitoja, kuin esimerkiksi itsemyötätunto tai tunteiden säätely. Ne olisivat kovin tarpeellisia taitoja, jotka edesauttavat myös tasapainoista suhdetta itseemme ja lähiympäristöömme. Henkiset resurssisi ja itsetuntemuksesi vaikuttavat myös siihen, miten suhtaudut omaan kehoosi ja miten paljon annat ulkopuolisen paineen muokata käsitystäsi siitä, mikä on sinulle oikea ja hyvä kehon koko.


5. Kasvuympäristösi ja opitut mallit


Lapsuudenkodissa opimme, miten omaan kehoon pitää suhtautua, minkälaista ruokaa syödään ja ylipäätään, mikä ruoan, liikunnan ja syömisen merkitys on. Jos äitisi suhtautui omaan kehoonsa negatiivisesti, oli jatkuvasti laihdutuskuurilla, tai ruoka oli ainoa tapa, jolla koit saavasi huomiota ja rakkautta, niin tämä kaikki vaikuttaa myös siihen, miten itse suhtaudut kehoosi, ruokaan ja syömiseen. Onko sinullakin esimerkiksi vahva ääni päässäsi, joka sanoo, että lautanen pitää aina syödä tyhjäksi? Et edes oikein tiedä miksi, mutta kylläisyydestä viis, kunhan lautanen on tyhjä? Tai et voi syödä hernekeittoa, koska sinut pakotettiin syömään sitä koulussa, vaikka se maistui todella pahalta?




6. Sosiaaliset suhteesi


Yksinäisyys, hankalat suhteet ja läheisyyden puute vaikuttavat olennaisesti siihen, miten ison roolin ruoka saa elämässäsi. Jos emme ole tyytyväisiä siihen, minkälaisia ihmisiä ympärillämme on tai sinulla on jostain syystä yksinäinen olo, niin silloin ruoka muodostuu monelle lohdun tuojaksi. Tämä on hyvin inhimillistä ja tavallista, mutta asia, jota monen voi olla vaikea tiedostaa. Miltä sinun sosiaaliset suhteesi näyttävät? Miten iso rooli ruoalla on elämässäsi? Mitä se kertoo?


7. Tunnetaitosi


Moni kokee tunnesyömisen olevan ongelma. Ruoka tuo lohtua ja mielihyvää ja se voi välillä olla ihan mukava tapa pehmentää arjen iskuja. Jos sinulla ei ole muita keinoja käsitellä epämukavia tunteita, kuin turvautua ruokaan, niin se voi kuitenkin alkaa vaikuttamaan kehosi kokoon painonnousulla. Laihduttajilla ja ihmisillä, jotka rajoittavat ruokaa ja syömistä, on useammin tunnesyömistä. Luopuminen, nälkä, kiellot, syyllisyys ja huono omatunto eivät tunnu mukavilta ja yllättäen, nämä tunteet saavat useammat meistä syömään enemmän, kuin itse asiassa tarvitsemme. Stressi ja sitä vastaan taisteleminen ovat yksi syy siihen, että keho varastoi itseensä enemmän rasvaa. Puutteelliset stressinhallintatoidot varastavat myös energiaa, etkä välttämättä jaksa tehdä asioita, jotka tekevät sinulle hyvää. Lisäksi stressaaminen ruoasta, liikunnasta ja kehostasi jatkavat ilkeää noidankehää.


Jos haluat kannustavan ja positiivisen yhteisön tukea, jossa saat paljon tietoa ja inspiraatiota kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, niin liity heti meidän ihanaan Facebook -ryhmään tästä!


8. Sairautesi


Monet sairaudet tai lääkitykset voivat vahvastikin vaikuttaa painoosi ja kehosi kokoon. Esimerkiksi masennus, kilpirauhassairaudet, fyysiset kivut, jotka vaikeuttavat liikkumista ja voimakas stressi voivat saada painon nousemaan, kun taas esimerkiksi syöpä ja Crohnin tauti voivat saada painon laskemaan. Terveytemme ja sairautemme eivät näy päällepäin.


9. Unen määräsi


Riittämättömän unen vaikutuksista on puhuttu jo pitkään. Hyvin monella riittämätön uni on painonnousun taustalla. Lähde Pikkulapsivaihe, stressi ja arjen raskaus voivat johtaa univaikeuksiin, eikä tähän aina itse voi vaikuttaa. Muistahan olla tässä asiassa itsellesi armollinen ja levätä niin paljon, kuin pystyt. Se riittää. Jos taas vähäinen unesi johtuu somesta, Netflixistä tai kun ei vaan malta mennä nukkumaan, niin silloin sinulla on paljonkin valtaa tässä asiassa!

10. Ruokaympäristö

Ruokaympäristömme on muuttunut radikaalisti viimeisten vuosikymmenien aikana. Karkkipussit Postin toimistossa, suklaapatukat rautakaupan kassalla, joka paikassa on halpaa ja herkullista ruokaa! Tämä vaikuttaa tietenkin myös siihen, miten paljon syömme, varsinkin, jos emme tiedosta syömiämme ruokia. Varsinkin, jos ruokavälit venyvät tai sinulla on laihdutushistoriaa takanasi, olet alttiimpi nappaamaan Ässä Mix -pussin mukaan Postista. Lue lisää muuttuneesta ruokaympäristöstämme täältä.





11. Taloudelliset resurssisi


Vaikka elämmekin Suomessa, jossa meillä suurimmalla osalla on mahdollisuus ruokaan ja asuntoon, niin se ei tarkoita sitä, että kaikilla oikeasti olisi varaa ostaa tuoreita kasviksia, laadukasta proteiinia ja löytää aikaa liikkua mielekkäällä tavalla. Ei niin ravitseva ruoka on halvempaa ja vaikka terveys ja hyvä olo ei todellakaan perustu siihen, että juot chia-vihersmoothieita, niin köyhyys tai taloudellinen epävarmuus ohjaavat myös ruokavalintoja.


12. Tietotaitosi


Mikä sitten on laadukas proteiini? Miksi kasviksia on hyvä syödä? Mitkä ruoka-aineet antavat sinulle parhaiten energiaa? Voinko syödä pullaa? Mistä saan laadukasta rasvaa? Vaikka liputankin intuitiivisen syömisen puolesta, se ei aina tarkoita, että kehomme signaalit riittävät, varsinkin nykymaailman ylitarjonnassa. Jos sinulla ei ole aavistustakaan, mikä ruoka antaa sinulle energiaa, niin se vaikuttaa myös painoosi. Jos esimerkiksi jaottelet ruoka-aineet terveellisiin ja epäterveellisiin, ulkopuolisten ohjeiden mukaan, syöt luultavasti melko yksipuolisesti. Lautasmalli on hyvä ohjenuora, miksi kukaan ei noudata sitä kuitenkaan?


13. Arkiaktiivisuutesi


Monen elinympäristö ei lähtökohtaisesti kannusta liikkumaan. Hissit, rullaportaat, istumatyö ja autoajelu säästävät aikaa, mutta ne syövät myös mahdollisuuksia arkiliikuntaan. Monet mieltävät liikunnan lenkkeilyksi, jumpaksi tai kuntosaliharjoitteluksi, mutta arkiaktiivisuus, jossa tietoisesti esimerkiksi kävelet enemmän, vaikuttaa paljonkin painoon ja kehon kokoon. Aktiivisuutesi perustuu myös omaan temperamenttiisi ja perimään, jotkut meistä ovat aktiivisia ja jotkut ottavat rauhallisemmin. Jos et kuitenkaan ollenkaan tiedosta, miten paljon liikut ja puuhastelet, voi elämän helppous viedä mennessään.


14. Ikäsi


Kehomme muuttuvat jatkuvasti. Sinulla ei ole samanlaista kehoa, kuin lapsena ja kehosi ja ulkonäkösi tulee muuttumaan, vaikka tekisit mitä. Olemme kaikki ajan vankeja, ainakin kunnes Elon Musk keksii aikakoneen. Onneksi iän mukana tulee yleensä myös armollisuutta, viisautta ja hyväksyntää, joka helpottaa omankin kehon hyväksymistä.



Nämä kaikki yllä mainitut asiat vaikuttavat siihen, mitä ja miten paljon syöt, sekä myös siihen, miten liikut. Kaikki nämä vaikuttavat esimerkiksi ruokahaluusi ja siihen, miten paljon energiaa sinulla on ylipäätään liikkua, olla aktiivinen arjessa ja pysytä tekemään ravitsevaa ruokaa. Jos nämä kaikki asiat ottaa huomioon, niin miten joku vielä edes jaksaa sanoa, että ”syö vähemmän ja liiku enemmän”? Tekisi mieli kirkua, aina kun joku sanoo näin. Olen kuitenkin pidättyväinen suomalainen, joten olen hiljaa. Mutta annan kynän, tai tässä tapauksessa näppäimistön puhua. En suostu enää elämään kulttuurissa, jossa ihmisten arvo määräytyy painon perusteella. Miten pienet lapset ajetaan uskomaan, että heidän pitää laihduttaa ja sitä kautta joutuvat elämään puolittaista elämää, samalla vain pahentaen tietämättään tilannetta. Syyllistyneistä ja kiusatuista lapsista kasvaa jatkuvaa syyllisyyttä potevia aikuisia, jotka itsekin ajattelevat, että ovat itse täysin vastuussa painostaan. Ja painohan ei ole useinkaan terveyden mittari. Miten ylipäätään oletetaan, että kaikkien ihmisten paino tulisi olla sama kaikilla? Yhtä hullua on odottaa, että kaikilla pitäisi olla siniset silmät, tai 38 koon jalat!

 

Haluatko näyttää paremmalta ja päästä eroon kiristävätä tunteesta vyötärön kohdalla? Vai kaipaatko oikeasti hyväksyntää, parempaa itsetuntoa ja läheisyyttä? Nämä asiat kun eivät riipu kehosi koosta, vaan ne ovat heti ulottuvillasi, ilman nälkää, kieltäytymistä ja repsahduksia.


 



MIHIN VOIT VAIKUTTAA?


Kuten huomaat, niin moneen asiaan emme voi laisinkaan vaikuttaa, mitä tulee kehomme kokoon ja painoon. Jos koet, että haluat muuttaa jotain, niin mieti todella tarkasti, miksi. Jos ajattelet, että sinun pitää pudottaa painoa terveytesi takia, niin laihduttaminen ei välttämättä ole se asia, joka lisää eniten terveyttäsi. Sen sijaan, että lähtisit miettimään ensisijaisesti ruokaa ja liikuntaa, niin käy tarkasti läpi, että esimerkiksi elämäntilanteesi, henkiset resurssisi, unen määräsi sekä stressitasosi ovat kunnossa. Jos nämä ovat täysin retuperällä, et tule jaksamaan tehdä muutoksia ruokaan ja liikuntaan. Jos taas koet inhoa omaa kehoasi kohtaan, häpeät sitä ja haluat olla eri näköinen, niin mieti silloinkin tarkasti, että miksi. Onko asia tosiaan näin, vai oletko saanut vaikutteita ulkopuolelta? Haluatko näyttää paremmalta ja päästä eroon kiristävätä tunteesta vyötärön kohdalla? Vai kaipaatko oikeasti hyväksyntää, parempaa itsetuntoa ja läheisyyttä? Nämä asiat kun eivät riipu kehosi koosta, vaan ne ovat heti ulottuvillasi, ilman nälkää, kieltäytymistä ja repsahduksia.


Jos haluat lähteä muuttamaan jotain osa-aluetta elämässäsi, jota sinun oikeasti kannattaa muutta, niin laitahan minun Instagram ja Facebook seurantaan. Tulen tekemään postaussarjan, jossa keskitytään unen parantamiseen, stressinhallintaan, lempeään liikuntaan sekä henkisten resurssien lisäämiseen! Saat varmasti työkaluja energisempään arkeen, nähdään somessa!

 

Oletko kyllästynyt miettimään jatkuvasti ruokaa, liikuntaa ja omaa kehoasi?  Tuntuuko, että laihduttaminen, jatkuva huono omatunto ja tunnesyöminen vievät sinulta energiaa?  Haluaisitko löytää luonnollisen ja rennon tavan suhtautua itseesi ja hyvinvointiisi?  Jos nämä kuulostavat tutulta, niin meillä on siihen vastaus <3  Olemme Health coach Heidi Sahlstedtin kanssa kehittäneet verkkovalmennuksen, joka pureutuu juuri niihin kipukohtiin, joiden kanssa niin monet kamppailevat. Tutustu tulevaan valmennukseen täältä!

1 024 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page